یکی از چالشهای اصلی در سیستم عامل ویندوز، نیاز به ارتقای سختافزار کامپیوتر با انتشار هر نسخه جدید از ویندوز است. همچنین، مایکروسافت پشتیبانی از نسخههای قدیمیتر ویندوز را در بازههای زمانی کوتاه قطع میکند، که دسترسی به بهروزرسانیهای آن را دشوار میسازد. این موضوع همواره یکی از چالشهای بزرگ کاربران ویندوز بوده است.
در چنین شرایطی، بهترین راه حل چیست؟ لینوکس همیشه جایگزینی مهم بوده که در سناریوهای مختلف توانسته جایگزینی بسیار بهتر برای ویندوز باشد.
لینوکس به دلیل توزیعپذیری بالا، هر کسی را به ایجاد توزیع جدید با دسترسی به لینوکس قادر میسازد.توزیعهای لینوکس مختلف کاربردهای متفاوتی دارند. به همین دلیل، دستهای بزرگ از توزیعها وجود دارند که به شما امکان میدهند روی کامپیوترهای قدیمی، سیستم عاملی داشته باشید
که توانایی اجرا با سرعت بالا را داشته باشند.توزیعهای سبک لینوکس، یا به زبان عامیانه، سبکترین سیستم عاملهای مبتنی بر لینوکس، به شما امکان میدهند که حتی روی سیستمهای قدرتمند، بجای آنکه بیشتر تمرکز منابع سخت افزاری روی سرویسهای مربوط به سیستم عامل باشد، روی کارها و پردازشهایی باشد که خودتان روی آنها به صورت مستقیم کار میکنید.بسیاری از افراد علاقه زیادی به یادگیری لینوکس داشته و به دلایل مختلف، از جمله حجم بالای توزیعهای مرسوم لینوکس برای نصب روی ماشینهای مجازی و موضوعات دیگر، پیگیر موضوعات آموزشی نبودهاند. با در نظر گرفتن توزیعهای زیر، شما تا حد زیادی میتوانید بر این مشکل غلبه کنید.حال بیایید ببینیم لیست توزیعهای لینوکس چیست؟ و مواردی که ما آنها را در نظر گرفتهایم برای شما معرفی کنیم.
توزیع اول Linux Lite :
Linux Lite یک توزیع سبک و سریع مبتنی بر اوبونتو است که طراحی شده تا کاربران ویندوزی را به خوبی با لینوکس آشنا کند و از محیط گرافیکی آن به راحتی استفاده کنند.برای نصب Linux Lite، دو گزینه وجود دارد. در حالت اول، میتوانید یک سیستم عامل خالص بدون نرمافزارهای کاربردی نصب شده داشته باشید و باید همه نرمافزارهای مورد نیاز مانند مرورگر و واژهپرداز را به صورت جداگانه نصب کنید. در حالت دوم، تمام نرمافزارهای اصلی از پیش نصب شدهاند و همه چیز برای استفاده آماده است.برای نصب Linux Lite، حداقل سیستم مورد نیاز شامل:
- RAM: 768 مگابایت
- CPU: پردازنده ۱ گیگاهرتز
- نمایشگر: صفحه نمایش VGA با رزولوشن ۱۰۲۴×۷۶۸
- فضای دیسک: ۸ گیگابایت فضای خالی در دیسک
توزیع دوم Lubuntu :
Lubuntu یا لوبونتو یکی از پرطرفدارترین توزیعهای لینوکس است که همراه با محیط دسکتاپی LXQT عرضه میشود. این توزیع به بهترین شکل از منابع کلی سخت افزاری استفاده میکند و نهایت بهینه بودن را به دستگاهتان بیاورد. لوبونتو در بین توزیعهای مبتنی بر اوبونتو کمترین میزان مصرف باتری را نیز داشته، بنابراین اگر از لپ تاپ استفاده میکنید این توزیع میتواند بیشترین میزان زنده بودن باتری را به شما ارائه بدهد.این توزیع از اپلیکیشنهای بهینه شده استفاده میکند که به بهترین شکل در این توزیع قرار گرفتهاند. یکی از مهمترین خاصیتهای این توزیع دارا بودن نسخه ۳۲-بیتی است. لوبونتو یکی از انواع لینوکس های اوبونتو است که از آن قدرت میگیرد.برای نصب این سیستم عامل، حداقل مشخصات زیر مورد نیاز است:
- RAM: 500 مگابایت
- CPU: 1 گیگاهرتز
- نمایشگر: صفحه نمایش VGA با رزولوشن ۱۰۲۴×۷۶۸
- فضای دیسک: ۸ گیگابایت فضای خالی در دیسک
توزیع سوم Tiny Core Linux :
Tiny Core Linux یک توزیع جذاب لینوکس است که مؤلفههای اولیه یک سیستم عامل را ایجاد میکند و به عنوان یک توزیع حداقلی شناخته میشود.
این بدان معنی است که تنها ابزارهای ضروری را برای شما ایجاد میکند و از جزئیات ابزارهای شخص ثالث استفاده نمیکند.فرایند کاری این توزیع کمی متفاوت از توزیعهای سطح بالاتر است، که نیازمند یادگیری برخی موضوعات کلی است. این به دلیل محیط دسکتاپ بسیار متفاوت آن نسبت به سایر موارد است. در سایر توزیعهای لینوکس، به ویژه آنهایی که بر اساس اوبونتو ساخته شدهاند،
توسعهدهندگان تلاش زیادی میکنند تا کاربران ویندوز را جذب کنند و برای این منظور محیطی شبیه به ویندوز ایجاد میکنند.با این حال، Tiny Core Linux چنین هدفی ندارد و تصمیم دارد سادهترین و پایهایترین حالت ممکن را برای شما ایجاد کند.یکی از مشکلات این توزیع محدودیت رشد آن است. اگر بخواهید تغییرات بزرگی در این توزیع ایجاد کنید، باید همه چیز را از ابتدا ایجاد کرده و ماهیت کلی این توزیع را تغییر دهید.
به همین دلیل است که توسعهدهنده اصلی Tiny Core Linux اصراری بر نامگذاری این پروژه به عنوان یک توزیع نداشته و ترجیح میدهد آن را یک پروژه لینوکسی ساده بنامد.شما تنها به ۴۶ مگابایت حافظه اصلی یا RAM نیاز دارید تا بتوانید این توزیع را نصب کنید.
توزیع چهارم Puppy Linux :
Puppy Linux یک توزیع لینوکس بسیار سبک و کم حجم است که حدود ۳۰۰ مگابایت حجم دارد و برای اجرا روی سیستمهای قدیمی و کند مناسب است. این توزیع به صورت پیشفرض هیچ نرمافزار کاربردی همراه ندارد، که یکی از دلایل سبک بودن آن است. برای کاربرانی که میخواهند سیستم عامل را از ابتدا مدیریت کنند، این توزیع گزینه مناسبی است.این توزیع در نسخههای ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی موجود است و برای اجرا در حداقل حالت به ۱ گیگابایت رم نیاز دارد. رابط کاربری این توزیع ممکن است برای برخی کاربران جذاب به نظر نرسد.
توزیع پنجم EndeavourOS :
EndeavourOS یک توزیع لینوکس مبتنی بر آرچ است که توسط جامعه توسعه دهندگان ایجاد شده و مدیر ارشد خاصی ندارد.
این توزیع تنها اندک نرم افزارهای کاربردی و یک Window Manager را ارائه میدهد. EndeavourOS یکی از زیباترین توزیعهای لینوکس به شمار میرود و در عین حال بسیار سبک است. برای بسیاری از افراد، استفاده از توزیع آرچ یک آرزویی است، زیرا آرچ به صورت رسمی تنها در محیطی شبه-کامندلاین نصب میشود
و تمام کارهای نصب محیط گرافیکی و… به صورت دستوری انجام میشود. این فرایند برای بسیاری پیچیده به نظر میرسد و بنابراین بسیاری از افراد از آن صرفنظر میکنند.
EndeavourOS یکی از توزیعهای مبتنی بر آرچ است که به شما امکان استفاده از تواناییهای آرچ را با سادگی میدهد و از پیچیدگیهای نصب آرچ درگیر نمیشوید. این توزیع به صورت پیشفرض از ابزارهای محدودی استفاده میکند که سبب افزایش سرعت کار با آن بر روی دستگاههای قدیمی میشود. حداقل مقدار RAM مورد نیاز برای این توزیع بسته به محیط دسکتاپی که نصب میکنید، ۲ گیگابایت است.
نتیجه گیری :
میتوان گفت که توزیعهای سبک لینوکس به موارد زیر محدود نمیشوند و موارد بسیار زیاد دیگری نیز توسعه یافتهاند:
- فدورا (سیستم عامل) با میزکار اکسافسیئی، نسخهٔ سبک فدورا میباشد.
- لوبونتو در مقایسه با اوبونتو سبک میباشد و از میزکار الاکسدیئی استفاده میکند.
- MiniMe نسخه سبک پیسیلینوکساواس میباشد که از میزکار کی دی ای بهره میبرد.
- پروتئوس (سیستم عامل) حجمی کمتر از ۳۰۰ مگابایت دارد.
- پاپی لینوکس نسبت به اکثر توزیعها سبکتر است و از مدیر بسته سیناپتیک استفاده میکند.
- آلپین لینوکس یک توزیع امنیت گرا و سبک میباشد که از uClibc و بیزیی باکس بهره میبرد.
- آنتی ایکس (سیستم عامل) یک فرزند سبک از مپیس میباشد که مبتنی بر دبیان آزمایشی است.
- بیسیک لینوکس یک توزیع سبک لینوکس است.
زویپ یکی از شرکتهای پیشرو در ارائه سرورهای مجازی است که با سالها تجربه در این زمینه، خدمات باکیفیتی را به مشتریان خود ارائه میدهد. در سایت زویپ، میتوانید انواع سرورهای مجازی با مشخصات متنوع را مشاهده و بر اساس نیاز خود انتخاب کنید. همچنین تیم پشتیبانی حرفهای زویپ همواره آماده کمک به شما در هر مرحله از راهاندازی و مدیریت سرور هستند. پس اگر به دنبال یک تجربه خرید آسوده و اطمینان از کیفیت سرور خود هستید، حتماً به سایت زویپ سر بزنید و از خدمات باکیفیت این شرکت بهرهمند شوید.