RAID چیست؟
RAID مخفف عبارت Redundant Array of Inexpensive Disks و تکنولوژی برای ترکیب چندین هارد دیسک به یک واحد با هدف افزایش سرعت، کارایی و امنیت وسایل ذخیره سازی است. باعث افزایش کارایی سیستم میگردد. این تکنولوژی معمولا در سرورها و کامپیوترهایی که دارای کارایی بالا هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
در سالهای اخیر، با توجه به مشکلات متعددی که باعث از دست رفتن اطلاعات هارد دیسکها و در نتیجه خسارات مالی فراوان میشود، استفاده از تکنولوژی که بتواند از وقوع این گونه مشکلات جلوگیری کند، از اهمیت بالایی برای کاربران برخوردار است.
در سال ۱۹۸۷ سه محقق دانشگاه کالیفرنیا به نامهای David Patterson، Garth A. Gibson و Randy Katz برای اولین بار اصطلاح RAID را که عنوان مقاله A Case for Redundant Arrays of Inexpensive Disks (RAID) بود، مطرح کردند.
آنها نظریه خود را با این عنوان که ذخیره و بازیابی اطلاعات بر روی هارد دیسکهای گوناگون میتواند باعث افزایش کارایی سیستم، کاهش هزینه و همچنین کم کردن میزان انرژی مصرفی برای انجام کار شود، مطرح نمودند.
روش پیاده سازی RAID :
پیاده سازی RAID همچون بسیاری دیگر از تکنولوژیها، به دو صورت سختافزاری و نرمافزاری امکان پذیر است که مسلما مدل سخت افزاری دارای سرعت و پایداری بیشتری است. مدل نرمافزاری تنها در شرایطی پیشنهاد میشود که با کمبود امکانات و بودجه مواجه هستیم، و یا اینکه قرار است بر روی یک سیستم پشتیبان و نه سیستم اصلی پیاده سازی شود.
در روش نرمافزاری سیستمعامل یا BIOS مسئول پیاده سازی آن خواهد بود، و در روش سختافزاری کنترل کنندههایی به نام Raid Controller این وظیفه را بر عهده دارند. ولی از آنجایی که کنترل کنندههای سخت افزاری قابلیتهای بیشتری نسبت به روش نرمافزاری دارند، لذا کارایی این نوع به مراتب بهتر از نوع نرمافزاری است. که با عنوان RAID level شناخته میشود. به عنوان مثال RAID 0 یا RAID 1
امروزه از فناوری RAID برای چند هدف افزایش کارایی، ظرفیت و امنیت استفاده میگردد.
افزایش کارایی :
دلیل دیگری برای استفاده از این تکنولوژی میباشد. دو هارد دیسک به هم متصل شده و یک حافظه را تشکیل میدهد. در این حالت کنترلر میتواند دادهها را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را در یک هارد دیسک قرار دهد؛ با این عمل، کارایی سیستم ذخیره سازی برای خواندن و نوشتن اطلاعات دو برابر میگردد.
مورد سوم امنیت :
را برای اطلاعات کاربران فراهم میسازد. بدین صورت که اطلاعات بر روی دو یا چند هارد دیسک نوشته شده و در صورتی که یکی از دیسکها با مشکل مواجه گردد، همچنان اطلاعات توسط هارد دیسک دیگر، قابل دسترس خواهد بود.
اصول RAID
پیکربندی های RAID شامل سطوح مختلف است که هر کدام به یک هدف متفاوت خدمت می کنند. این سطوح شامل RAID 0 ، RAID 1 ، RAID 5 ، RAID 10 و موارد دیگر است. .
هدف از RAID
هدف اصلی RAID محافظت از داده ها در برابر از دست دادن در صورت خرابی دیسک است. با ایجاد کپی های اضافی از داده ها یا گسترش آن در دیسک ها ، RAID تضمین می کند که اگر یک دیسک شکست بخورد داده ها از دیسک های دیگر در آرایه قابل دسترسی هستند.
مزایای استفاده از RAID
پیاده سازی RAID در یک سیستم ذخیره سازی مزایای متعددی را ارائه می دهد. این شامل بهبود قابلیت اطمینان داده ها ، افزایش سرعت خواندن/نوشتن ، افزایش استفاده از ظرفیت ذخیره سازی و مقیاس پذیری است.
انواع پیکربندی های RAID
پیکربندی های RAID را می توان به طور گسترده ای به RAID سخت افزاری و RAID نرم افزاری طبقه بندی کرد. Hardware RAID از یک کنترل کننده raid اختصاصی استفاده می کند. در حالی که نرم افزار RAID برای مدیریت آرایه RAID به منابع سیستم میزبان متکی است.
نتیجه گیری
در نتیجه ، تکنولوژی RAID نقش مهمی در راه حل های ذخیره سازی داده های مدرن ایفا می کند. این که آیا برای پشتیبان گیری از داده های شخصی یا در سیستم های ذخیره سازی در سطح شرکت استفاده می شود. RAID تعادل بین حفاظت از داده ها ، عملکرد و کارایی را ارائه می دهد. درک اصول RAID و پیکربندی های مختلف آن می تواند به افراد و سازمان ها کمک کند.