این صرفاً یک مدل کسب و کار است که به صورت داخلی یا خارجی به مشتریان در قالب سرویس ارائه میشود. بنابراین، مدلهای ارائه رایانش ابری مانند SaaS (نرمافزار به عنوان سرویس) و PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس) دو اصطلاح اصلی هستند که سر و صدا ایجاد کردهاند.
اگر درباره طیف رایانش ابری مطالعه میکنید، این PaaS و SaaS دو مدل اصلی ارائه رایانش ابری هستند. حالا، آنها برای شما چه معنایی دارند؟ قبل از تجزیه و تحلیل مخففهای آنها، بیایید درک اولیهای از تعریف اساسی آنها داشته باشیم. همچنین، در پایان این مطلب متوجه خواهیم شد که کدام مدل ارائه در بحث بین PaaS و SaaS پیروز میشود.
توضیح PaaS:
در این نوع مدل سرویس، ارائهدهنده سرویس به کاربران دسترسی به زیرساخت ابری را ارائه میدهد. در نتیجه، کاربران آزادی ساخت برنامهها را دارند. تمام منابع زیرساختی توسط ارائهدهنده سرویس فراهم میشود. به عنوان مثال: Microsoft Azure.
توضیح SaaS:
این یک مدل مجوز نرمافزاری است که در آن کاربران برنامهها را بر اساس نیازهای استفاده خود مشترک میشوند. بنابراین، آنها نیازی به نصب برنامهها روی سیستمهای فردی ندارند. یک مثال عالی از SaaS، HubSpot CRM است.
نحوه کار PaaS:
ارائهدهنده PaaS منابع سختافزاری و نرمافزاری را ارائه میدهد که برای توسعه برنامه مفید هستند. اما فضای میزبانی این منابع سختافزاری و نرمافزاری فقط متعلق به ارائهدهنده سرویس خواهد بود. به همین دلیل است که Microsoft Azure یا سایر ارائهدهندگان سرویس PaaS یک پلتفرم ابری کامل برای توسعه، اجرا و مدیریت برنامهها به شما ارائه میدهند.
ساخت یک برنامه با مقیاسپذیری بالا در مدل ارائه PaaS به راحتی امکانپذیر است. در سایر مدلهای ارائه، توسعهدهندگان برای ساخت برنامهها نیاز به کدنویسی بیشتری دارند. اما با مدل PaaS، کدنویسی میتواند در زمان کمتری انجام شود، گاهی اوقات ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد. بنابراین، بهرهوری توسعهدهندگان با اختراع مجدد چرخ افزایش مییابد.
نحوه کار SaaS:
در این مدل ارائه رایانش ابری، یک ارائهدهنده ابری وجود خواهد داشت که برنامه نرمافزاری را در سیستمهای مختلف توزیع میکند. این بدان معناست که ارائهدهنده نرمافزار یا با یک ارائهدهنده ابری قرارداد میبندد تا برنامه را در مرکز داده ارائهدهنده میزبانی کند یا یک ISV ممکن است برنامه و دادههای مربوطه را روی سرورها، پایگاههای داده، شبکه و منابع محاسباتی خود میزبانی کند. هر دستگاهی با اتصال به شبکه قادر به دسترسی به برنامه خواهد بود. معمولاً از مرورگرهای وب برای دسترسی به برنامههای SaaS استفاده میشود.
نرمافزار SaaS (نرمافزار به عنوان سرویس) یک جزء مهم سیستمهای رایانش ابری است. SaaS به مصرفکنندگان امکان میدهد نرمافزار یا برنامه را مشترک شوند و از دردسر خرید کامل آن جلوگیری کنند. چنین نرمافزاری همچنین از طریق برنامههای SaaS برای اجاره در دسترس است.
از طریق فناوری SaaS، هزینههای نصب و نگهداری به طور خودکار کاهش مییابد. ارائهدهندگان SaaS به نمایندگی از شرکت، نرمافزار یا برنامههای خاصی را نصب، اجرا و پشتیبانی میکنند.
نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS) یک روششناسی برای توزیع نرمافزار است که تمام انواع اصلی برنامهها را به صورت آنلاین در دسترس قرار میدهد، از جمله زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)، پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) و نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS).
مقایسه PaaS و SaaS:
ویژگیهای PaaS
عملکرد یک پلتفرم PaaS میتواند بین فروشندگان مختلف متفاوت باشد. اما تمام محصولات PaaS دارای این ویژگیهای کلیدی هستند:
– مشتریان سرورها، شبکهها و فضای ذخیرهسازی که زیرساخت ابری اصلی را تشکیل میدهند دریافت میکنند (زیرساخت PaaS)؛
– سرویسهای میانافزاری مانند پایگاههای داده، سرویسهای پیامرسانی، متعادلکنندههای بار، فایروالها، ذخیرهسازی کش، ابزارهای تحلیل داده و غیره؛ این عملکردها بهویژه هنگامی که برنامهنویسان برنامههای گستردهای میسازند که از چندین سرویس میانافزاری استفاده میکنند، بسیار مفید هستند؛
– بسیاری از ارائهدهندگان PaaS پشتیبانی از فناوریهای متعدد، از جمله زبانهای برنامهنویسی را ارائه میدهند. این پشتیبانی اغلب شامل محبوبترین فناوریها مانند Ruby، PHP، Python، Node.js، PostgreSQL و MongoDB میشود.
ویژگیهای SaaS
SaaS بسیار قابل سفارشیسازی است و میتواند با نیازهای خاص هر سازمان تطبیق داده شود بدون اینکه تغییرات قابل توجهی در زیرساخت فعلی آن ایجاد شود. حتی بهروزرسانیهای معمول SaaS میتوانند در پسزمینه بدون به خطر انداختن دادههای مورد استفاده مشتریان انجام شوند.
– ساخته شده بر اساس معماری چند مستأجره: معماری چند مستأجره یک زیرساخت و کد مشترک و متمرکز است که توسط تمام کاربران و برنامهها استفاده میشود. در نتیجه، ارائهدهندگان SaaS میتوانند سریعتر نوآوری کنند و زمان خود را از نگهداری نسخههای متعدد کد قدیمی آزاد کنند.
– دسترسی بهتر: SaaS دسترسی به دادهها را بهتر از هر شبکه دیگری فراهم میکند. این امر امکان دسترسی ایمن تمام کاربران به اطلاعات یکسان را فراهم میکند که همکاری را تسهیل میکند.
نتیجهگیری :
بحث PaaS در مقابل SaaS بیپایان است زیرا توسعهدهندگان این مدلها را بر اساس نیاز خود انتخاب میکنند. اگر توسعهدهندگان تخصص فنی کافی برای ساخت برنامهها ندارند، باید مدل SaaS را ترجیح دهند. مدل PaaS برای توسعهدهندگانی که دانش نرمافزار و برنامهها را دارند، مناسب است.