سیستم عامل (OS) برنامه ای است که تمام برنامه های دیگر را در یک کامپیوتر مدیریت می کند. این امکان را به کاربران می دهد تا با کامپیوترها برای اجرای وظایف مختلف و مدیریت قطعات سخت افزاری تعامل داشته باشند. سه سیستم عامل محبوب بازار شامل لینوکس در مقابل ویندوز در مقابل مک هستند.
هر سیستم عامل دارای ویژگی ها و مزایای منحصر به فردی است که انتخاب یکی از آنها را دشوار می کند. بر اساس اطلاعات کاربران، ویندوز محبوب ترین است زیرا محصول به راحتی در دسترس و ساده برای استفاده است. با این حال، لینوکس امن تر در نظر گرفته می شود و با ابزارهای توسعه دهنده زیادی همراه است.
از طرف دیگر، کاربران مک ادعا می کنند که سیستم عامل مک کیفیت و عملکرد برتری ارائه می دهد. هر سیستم عاملی که انتخاب کنید تأثیر زیادی بر تجربه کلی محاسباتی شما خواهد داشت. در این پست، ما ویژگی های خاص، عجایب و قابلیت های هر یک از لینوکس در مقابل مک در مقابل ویندوز را شرح خواهیم داد.
درک تفاوت های آنها می تواند انتخاب سیستم عاملی که کاملاً مناسب نیازهای شما است را بسیار آسان تر کند. شروع کنید!
لینوکس
لینوکس یک سیستم عامل متن باز است که در سال ۱۹۹۱ توسط لینوس توروالدز توسعه یافته است. از آن زمان به یکی از محبوب ترین و تأثیرگذارترین سیستم های عامل مورد استفاده در سراسر جهان تبدیل شده است. برخلاف ویندوز و مک او اس، لینوکس دارای کد منبع آزاد است. این امر به توسعه دهندگان متعددی اجازه داده است تا نسخه های خود را از سیستم عامل اصلاح، بهبود و توزیع کنند.
هنگام ایجاد سیستم عامل، توروالدز که در آن زمان دانشجوی علوم کامپیوتر بود، به یک سیستم عامل شخصی شبیه یونیکس نیاز داشت. تعجب آور نیست که سیستم عامل نام خود را با ترکیب نام کوچک او، “لینوس” و “یونیکس” گرفت. لینوکس در طول زمان توسعه یافته تا به یک سیستم عامل بسیار انعطاف پذیر و قدرتمند با پشتیبانی و مشارکت قابل توجه جامعه تبدیل شود.
ویندوز
ویندوز، که توسط مایکروسافت در سال ۱۹۸۵ توسعه یافته است، پرکاربردترین سیستم عامل لپ تاپ و دسکتاپ است که بیش از ۷۰٪ سهم بازار را در اختیار دارد. این سیستم عامل از یک پردازشگر متنی به نام MS-DOS تکامل یافته است که با کامپیوترهای IBM سازگار بود. مایکروسافت ویندوز را به دلیل نیاز به یک سیستم عامل قابل دسترس برای عموم مردم توسعه داد. این شرکت مجبور شد یک رابط گرافیکی کاربری (GUI) را به MS-DOS اضافه کند تا یک سیستم عامل کاربرپسند ایجاد کند.
از زمان انتشار اولیه آن به عنوان ویندوز ۱.۰، چندین ارتقا از جمله نسخه های ۹۵، ۹۸، XP و Vista را پشت سر گذاشته است. امروزه، ویندوز از پیش نصب شده روی اکثر کامپیوترهای شخصی است و سیستم عامل پیش فرض برای بسیاری از کاربران است. با پیکربندی حداقلی، به راحتی وظایف روزانه مانند کار اداری، بازی و مرور اینترنت را انجام می دهد.
ویژگی های کلیدی ویندوز
ویژگی های اصلی سیستم عامل ویندوز عبارتند از:
یک رابط گرافیکی کاربری دوستانه و شهودی که به کاربران اجازه می دهد به راحتی در کامپیوترهای خود پیمایش کنند.
یک منوی شروع که دسترسی فوری به تنظیمات، فایل ها و برنامه ها را فراهم می کند.
کورتانا، که دستیار مجازی فعال شده با صدای مایکروسافت است.
یک آنتی ویروس داخلی که محافظت بلادرنگ در برابر تهدیدات و بدافزارها را ارائه می دهد.
پشتیبان گیری خودکار از فایل ها برای افزایش ایمنی داده ها و بازیابی پس از حذف تصادفی یا خرابی سیستم.
مک:
MacOS، که قبلاً به عنوان OS X شناخته می شد، خطی از سیستم های عامل است که توسط اپل توسعه یافته است. این سیستم عامل استاندارد در کامپیوترهای مکینتاش یا مک است و از پیش نصب شده است. وقتی برای اولین بار در سال ۱۹۸۴ منتشر شد، اولین پوسته کامپیوتر شخصی بود که با یک GUI داخلی همراه بود.
MacOS بر روی یک سیستم عامل شبیه UNIX توسعه یافته است، به همین دلیل است که بسیاری از ویژگی های مشترک با مشتقات GNU-Linux را به اشتراک می گذارد. از آنجایی که با کامپیوترهای دیگر ناسازگار است، فقط می توانید آن را روی سخت افزار رسمی اپل مانند MacBook و iMac دریافت کنید.
ویژگی های کلیدی مک
یک دسکتاپ مرتب و سازمان یافته با یک Dock که دسترسی سریع به پوشه ها و برنامه های پرکاربرد را فراهم می کند.
یک سیستم مدیریت فایل کاربردی که پیمایش و سازماندهی فایل ها و پوشه ها را بهبود می بخشد.
همراه با سخت افزار اپل، نشانه ای از تمایز و انحصار است.
ادغام iCloud به همگام سازی داده های شما کمک می کند و آن را در تمام دستگاه های اپل قابل دسترس می کند.
سیری، که دستیار مجازی فعال شده با صدای اپل است.
امنیت بهبود یافته به دلیل حجم کم کاربران.
ادغام بی درز با تمام دستگاه های اپل.
لینوکس و ویندوز و مک: یک تحلیل مقایسه ای
هنگام انتخاب یک سیستم عامل، همیشه در حال انجام یک معامله خواهید بود. انتخاب شما عمدتاً بر اساس مهمترین جنبه های شما و بودجه فعلی شما خواهد بود. مهمترین جنبه هایی که باید در نظر گرفته شوند در زیر آورده شده است.
سیستم های فایل
نحوه سازماندهی فایل ها در لینوکس با نحوه انجام آن در ویندوز و مک متفاوت است.
لینوکس/GNU از یک سیستم فایل مبتنی بر UNIX استفاده می کند. در اینجا درایوی وجود ندارد و همه چیز در کامپیوتر، از جمله گجت های خارجی، یک فایل در نظر گرفته می شود. سیستم عامل تمام فایل ها را در دایرکتوری های خاصی که از یک دایرکتوری ریشه نشأت می گیرند، سازماندهی می کند. اساساً، یک درخت فایل واحد وجود دارد که همه دایرکتوری ها در آن نصب شده اند.
در مورد ویندوز، فایل ها در چندین درایو ذخیره می شوند. فایل های کامپیوتر شما عمدتاً در درایو “C” یا “D” ذخیره می شوند، اما می توانید آنها را بیشتر پارتیشن بندی کنید تا درایوهای بیشتری داشته باشید. درایوها انواع مختلفی از پوشه ها دارند که رایج ترین آنها “موسیقی”، “ویدیو” و “تصاویر” هستند. می توانید فایل های خود را در این پوشه ها، خارج از آنها ذخیره کنید یا پوشه های جدیدی ایجاد کنید و هر طور که می خواهید نامگذاری کنید.
MacOS نیز از یک سیستم فایل مبتنی بر UNIX استفاده می کند که بسیاری از دایرکتوری ها در هارد دیسک یافت می شوند. مانند لینوکس، macOS نیز یک دایرکتوری ریشه دارد که به عنوان پایه و اساس تمام دایرکتوری های دیگر عمل می کند.
شل ها
ویندوز شل خود را با نحو منحصر به فرد دارد، در حالی که لینوکس و macOS از Bash به عنوان شل پیش فرض خود استفاده می کنند.
Bash به ویژه برای توسعه دهندگان و کاربران مشتاق ترمینال مفید است. این به این دلیل است که ترجمه زبان به تمام سیستم های عامل آسان تر از شل ویندوز است. GNU/Linux همچنین در اکثر سرورهای جهان اجرا می شود. این امر هنگام استفاده از ترمینال برای استفاده از کامپیوتر بسیار کاربردی است.
مدیریت بستهها
شما میتوانید از یک مدیر بسته برای نصب، بهروزرسانی و حذف نرمافزارهای دیگر از طریق ترمینال با اجرای چند دستور استفاده کنید. این نرمافزار بهویژه هنگام نصب و حذف مکرر برنامههای مختلف مفید است. استفاده از آن برای نصب برنامهها کارآمدتر از انجام دستی آن است.
سیستمعاملهای لینوکس و مک با مدیران بسته از پیش نصب شده همراه هستند. در لینوکس، مدیر بسته بسته به نوع توزیع متفاوت است. به عنوان مثال، APT مدیر بسته پیشفرض در اوبونتو است، در حالی که آرچ از Pacman استفاده میکند. برای مک، مدیر بسته پیشفرض به نام homebrew شناخته میشود.
ویندوز بدون مدیر بسته پیشفرض عرضه میشود. اگر به یکی نیاز دارید، باید آن را دانلود و نصب کنید. Chocolatey یکی از گزینههایی است که با این سیستمعامل دارید.
در حالی که همه مدیران بسته عملکرد مشابهی دارند، نحو مورد استفاده در هر یک متفاوت است. شما همچنین محدود به مدیران بسته پیشفرض در لینوکس و مک نیستید: میتوانید یک مدیر بسته متفاوت را دانلود و نصب کنید.
سهولت نصب
اگرچه امکان انجام فرآیند به صورت خودکار وجود دارد، نصب لینوکس نیاز به برخی مهارتهای اولیه کامپیوتری دارد. شما باید توزیع مورد نظر خود را دانلود کنید، آن را در یک فلش دیسک قابل بوت بارگذاری کنید و با نصب ادامه دهید.
در مورد ویندوز، ممکن است نیازی به نصب خودتان نداشته باشید، زیرا اکثر کامپیوترهای شخصی با سیستمعامل ویندوز همراه هستند. با این حال، اگر مجبور به نصب نرمافزار باشید، این کار بسیار ساده است زیرا سیستمعامل به راحتی با اکثر دستگاهها ادغام میشود.
در مورد مک، اپل سیستمعامل را در تمام iMacها و MacBookهای خود از پیش نصب میکند. این شرکت همچنین بهروزرسانیهای منظمی را منتشر میکند که نصب آنها نسبتاً ساده است.
نکته دیگر این است که مک بهروزرسانیهای کمتری نسبت به ویندوز دارد. بنابراین، هرگز نگران اجرای بهروزرسانیهای کامپیوتر خود در زمانهای نامناسب نخواهید بود. همه نسخههای macOS نیز رایگان هستند.
سازگاری نرمافزار و سختافزار
اکثر نرمافزارها به لطف محبوبیت زیاد سیستمعامل، از قبل با ویندوز سازگار شدهاند. MacOS ممکن است کمتر محبوب باشد، اما از این نظر مشابه ویندوز است.
برخلاف روزهای اولیه که تنها چند برنامه با لینوکس سازگار بودند، وضعیت در حال حاضر متفاوت است. با توجه به محبوبیت بالای توزیعهای مختلف لینوکس، امروزه برنامههای متعددی که با این سیستمعامل سازگار هستند در دسترس قرار دارند.
تنها اپل مستقیماً مسئول کامپیوترهایی است که سیستمعامل آنها را در مورد سازگاری سختافزاری اجرا میکنند. و اپل برخی از بهترین سختافزارهای محاسباتی موجود را تولید میکند.
اپل خود را به عنوان تولیدکننده محصولات محاسباتی برتر معرفی میکند. تعجبآور نیست که جدیدترین کامپیوترهای آنها اغلب بهترین عملکرد را در بازار ارائه میدهند. با تولید هم نرمافزار و هم سختافزار توسط این شرکت، دستگاههای آن میتوانند سازگاری بیشتری با سیستمعامل داشته باشند.
در مورد لینوکس/GNU و ویندوز، کیفیت سختافزار کاملاً به آنچه میتوانید خریداری کنید بستگی دارد. مزیت بزرگتر در اینجا این است که میتوانید سیستمعامل را روی هر دستگاهی که ترجیح میدهید نصب کنید.
در اینجا باید توجه داشته باشید که لینوکس انتخاب توزیعهایی (نسخههای هسته سیستمعامل لینوکس) را ارائه میدهد که مناسب موارد استفاده خاص هستند. به ویژه، شما باید از نکات اصلی بحث Debian در مقابل Fedora آگاه باشید تا بهترین توزیع را برای پروژههای خود انتخاب کنید.
سهولت استفاده
مک و ویندوز سیستمعاملهای یکپارچه و کاربرپسند هستند. در مورد لینوکس/GNU، سهولت استفاده تا حد زیادی به نوع انتخابی شما بستگی دارد. یک نوع مانند اوبونتو به اندازه مک یا ویندوز یکپارچه است. برخی نسخههای دیگر، مانند آرچ، مناسب افرادی با دانش پیشرفته کامپیوتر هستند.
امنیت و پایداری
نسخههای لینوکس عموماً به عنوان امنترین و پایدارترین سیستمعاملهای موجود در حال حاضر شناخته میشوند. امنیت بالای آنها عمدتاً به دلیل ماهیت متنباز لینوکس است. اکثر افراد میتوانند به راحتی مشکلات را شناسایی کرده و آنها را سریع و موثر برطرف کنند. بسیاری از افراد نیز میتوانند همکاری کرده و راهحلهایی برای رفع نقض امنیتی پیشنهاد دهند.
مک نیز نسبتاً امن و پایدار است و اشکالات را به سرعت برطرف میکند. از آنجایی که سیستم روی سختافزار اختصاصی اجرا میشود، عموماً پایدار است و نقضهای امنیتی نادر هستند.
در مورد امنیت و پایداری، ویندوز آسیبپذیرترین سیستمعامل است. از آنجایی که با طیف گستردهتری از سختافزارها سازگار است، حاشیه خطای آن گستردهتر است. همچنین محبوبترین سیستمعامل در جهان است و اکثر بدافزارها به طور خاص برای هدف قرار دادن آن طراحی شدهاند.
عملکرد و کارایی
این یکی از زمینههایی است که ویندوز از رقبای خود پیشی میگیرد. تقریباً هر نرمافزاری میتواند به طور کامل روی ویندوز اجرا شود، عمدتاً به دلیل پایگاه نصب آن. در نتیجه، این سیستمعامل بسیار انعطافپذیر است و اکثر توسعهدهندگان نرمافزار یا برنامههایی را ایجاد میکنند که به طور بومی روی این سیستم اجرا میشوند.
در حالی که ویندوز یک ابزار رابط خط فرمان دارد، به ندرت مورد نیاز است. نصب برنامه از طریق استفاده از یک ویزارد نصب نسبتاً آسان است. ویندوز همچنین گزینههایی برای بهبود عملکرد بازی مانند DirectX دارد که به GPU یا CPU اجازه میدهد به طور بهینه کار کند.
ادغام پیشرفته مک با اکوسیستم اپل و سهولت استفاده از آن از بزرگترین مزایای آن است. همچنین برنامههای کاربردی مختلفی برای افراد خلاق دارد، مانند مجموعه بهرهوری و ابزارهایی برای ویرایش عکس، PDF، ویدیو و فایلهای موسیقی.
عملکرد لینوکس در مقایسه با ویندوز و مک بسیار محدود است. همه برنامهها پشتیبانی بومی ارائه نمیدهند، که میتواند اجرای نرمافزارهای جدید روی لینوکس را پیچیده کند. شما اغلب باید یک لایه بهرهوری مانند Wine را نصب کنید.
همچنین توصیه میشود با یک ابزار رابط خط فرمان آشنا شوید، زیرا در اکثر نصبهای برنامه در لینوکس ضروری است. این الزام فنی یکی از مواردی است که پذیرش آن را محدود میکند. علاوه بر این، اکثر برنامهها در اینجا نسخههای متنباز یا رایگان برنامههای محبوب macOS یا ویندوز هستند. این جایگزینها به اندازه نسخههای اصلی خوب نیستند.
صرف نظر از سیستمعاملی که انتخاب میکنید، توصیه میکنیم درباره بحثهای سرور ابری در مقابل سرور اختصاصی و سرور اشتراکی در مقابل سرور اختصاصی بیشتر مطالعه کنید تا تصمیمات آگاهانهای بگیرید.
هزینه
در مورد قیمت، اکثر توزیعهای GNU/Linux رایگان هستند، از جمله نسخه شبیه به ویندوز، اوبونتو. با این حال، همه توزیعهای ارائه شده در پلتفرم لینوکس رایگان نیستند. به عنوان مثال، Zorin OS یک نسخه رایگان و یک مدل پولی با چندین ویژگی اضافی دارد.
مایکروسافت از یک مدل freemium برای بازاریابی سیستمعامل ویندوز استفاده میکند. این بدان معناست که هر کسی میتواند سیستمعامل را به صورت رایگان دانلود، نصب و استفاده کند. اکثر کامپیوترهای شخصی که برای عموم مردم هدفگذاری شدهاند با سیستمعامل ویندوز از پیش نصب شده همراه هستند. برنامهها و ویژگیهای موجود در نسخه رایگان عمدتاً برای یک کاربر متوسط کافی است. با این حال،