یکی از مزایای اصلی سرور خصوصی مجازی (VPS) انعطافپذیری آن است. منابع تضمین شده و IP اختصاصی آن را به همان اندازه که برای یک سرور بازی مناسب است، برای یک گره VPN نیز مناسب میکند.
با این حال، یکی از گستردهترین کاربردهای VPS به عنوان یک سرور میزبانی وب است. اما یک VPS برای ارائه یک محیط میزبانی خوب چه چیزی باید داشته باشد؟
یکی از اولین چیزهایی که بسیاری از افراد میگویند “یک پنل کنترل میزبانی وب” است. بیایید ببینیم چرا.
درک پنل کنترل میزبانی وب
یک پنل کنترل میزبانی وب یک پلتفرم مدیریتی است که برای کمک به شما در پیگیری حساب میزبانی و پروژههای در حال اجرا روی آن طراحی شده است. این پنل روی سیستم عامل سرور نصب میشود و میتواند با هر نوع میزبانی استفاده شود.
این پنل دارای یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) است که آن را کاربرپسند میکند و میتواند در کمک به مدیران وبسایت با تجربه و مبتدی برای مقابله با برخی از مهمترین وظایف مرتبط با مدیریت فایل، ایجاد پایگاه داده، ارتباطات ایمیلی و غیره بسیار ارزشمند باشد.
یک پنل کنترل میزبانی وب بخش جداییناپذیر هر حساب میزبانی اشتراکی است. با این حال، اگر صاحب یک سرور اختصاصی یا VPS هستید، از نظر تئوری میتوانید وبسایت خود را بدون آن میزبانی کنید. اما آیا باید این کار را انجام دهید؟
آیا برای VPS خود به یک پنل کنترل نیاز دارم؟
اگر یک VPS خودمدیریتی را انتخاب کنید، میزبان شما میتواند دسترسی از راه دور به یک سرور مجازی را با چیزی بیش از یک سیستم عامل نصب شده روی آن به شما بدهد.
اگر یک طرح مبتنی بر لینوکس دارید، از طریق SSH – یک پروتکل ارتباطی که فقط از طریق رابط خط فرمان (CLI) در دسترس است – به سرور دسترسی پیدا میکنید. هر کاری که انجام میدهید، از جمله راهاندازی پایگاههای داده، نصب سیستمهای مدیریت محتوا، پیکربندی سرویس FTP و غیره، از طریق ترمینال انجام میشود.
اگر یک کاربر با تجربه لینوکس هستید، انجام این کار غیرممکن نیست، اما حتی اگر هستید، باید قبول کنید که این کارآمدترین روش برای انجام همه این وظایف نیست.
وظیفه یک پنل کنترل، سادهسازی اکثر فرآیندهای مدیریت سرور است. به جای اجرای دهها دستور، یک پلتفرم متمرکز مبتنی بر مرورگر دارید که تمام ابزارهای مورد نیاز برای مدیریت سرویسهای در حال اجرا روی VPS شما را در اختیارتان قرار میدهد.
همچنین از پنل کنترل برای پیگیری پروژههای میزبانی شده روی سرور خود استفاده میکنید. شما تصمیم میگیرید که چه نوع منابعی میتوانند استفاده کنند، چه کسی میتواند به آنها دسترسی داشته باشد و چگونه. در همین حال، افرادی که مسئول اجرای وبسایتهای واقعی هستند، همه چیزهایی را که برای هدایت توسعه کسب و کار در جهت درست نیاز دارند، از جمله ابزارهایی برای مدیریت پشتیبانگیری، آدرسهای ایمیل، سیستمهای مدیریت محتوا و بسیاری موارد دیگر دریافت میکنند.
بیایید نگاهی دقیقتر به عملکرد ارائه شده توسط محبوبترین پنلهای کنترل بیندازیم و ببینیم مدیریت سرور با آنها چقدر آسانتر است.
یک پنل کنترل میزبانی وب چه کاری انجام میدهد
دهها پنل کنترل میزبانی وب وجود دارد و همه آنها ویژگیها و عملکردهای متفاوتی ارائه میدهند. با این حال، در یک VPS، اکثر پنلها یک بخش برای مدیریت سرور و بخش دیگری برای مدیریت پروژهها و وبسایتهای فردی به شما میدهند.
بخش مدیریت
از طریق بخش مدیریت، میتوانید ببینید که VPS در هر زمان مشخص تحت چه میزان بار قرار دارد. میتوانید سرویسها و فرآیندهای در حال اجرا روی سرور خود را نظارت کنید و اطلاعات دقیق استفاده از CPU، حافظه و دیسک را دریافت کنید.
برخی از پنلهای کنترل به شما امکان راهاندازی مجدد سرور از طریق بخش مدیریت را میدهند و حتی ممکن است بتوانید از آنها برای اعمال تنظیمات سفارشی به سرویسهای ایمیل و FTP، نیمسرورهای VPS و سیستم فایروال و پشتیبانگیری آن استفاده کنید.
علاوه بر نظارت بر سلامت سرور، وظیفه یک پنل کنترل کمک به شما در مدیریت پروژههای میزبانی شده روی VPS نیز هست.
میتوانید وبسایتهایی را که میخواهید میزبانی کنید به حسابهای جداگانه تقسیم کنید و تصمیم بگیرید که هر حساب از چه نوع منابعی استفاده کند. میتوانید انتخاب کنید که چقدر فضای ذخیرهسازی خواهند داشت و چقدر پهنای باند میتوانند استفاده کنند، و همچنین میتوانید حداکثر تعداد حسابهای FTP و ایمیل، پایگاههای داده، inodes و غیره را تعیین کنید.
این جایی است که شما حسابها را تعلیق، خاتمه و دوباره فعال میکنید، و اکثر پنلهای کنترل به شما امکان تغییر برند رابط و راهاندازی یک کسب و کار فروش مجدد روی سرور خود را میدهند.
بخش کاربری
وقتی از طریق بخش مدیریت یک حساب جدید ایجاد میکنید، صاحب حساب معمولاً اعتبارنامههای ورود خود را دریافت میکند و به بخش کاربری خود دسترسی پیدا میکند.
این جایی است که ساخت واقعی وبسایت شروع میشود. کاربران ابزارهای مدیریت فایل و پایگاه داده را برای آپلود پروژههای موجود خود به حساب جدید دریافت میکنند. اگر یک وبسایت جدید را شروع میکنند، معمولاً یک نصبکننده خودکار برای راهاندازی سیستمهای مدیریت محتوای محبوب مانند وردپرس دارند. پس از انجام این کار، میتوانند از پنل کنترل برای راهاندازی گواهینامه SSL و پیکربندی پشتیبانگیری سایت استفاده کنند.
مدیران وبسایت ابزارهای سادهای برای ایجاد آدرسهای ایمیل @yourdomain.com، تنظیم سهمیه برای حسابهای فردی و مدیریت فورواردرها، پاسخدهندههای خودکار و فیلترهای اسپم دریافت میکنند.
این جایی است که آنها همچنین دامنههای افزودنی، زیردامنهها و رکوردهای DNS را تنظیم میکنند.
آنچه یک پنل کنترل میزبانی وب انجام نمیدهد
یک پنل کنترل میتواند در مدیریت هم سرور و هم وبسایتهای میزبانی شده روی آن بسیار مفید باشد. با این حال، نمیتواند همه کارها را انجام دهد.
مدیریت سرور یک علم پیچیده است و سادهسازی ایجاد یک پلتفرم که بتواند همه وظایف را انجام دهد، امکانپذیر نیست. به عنوان مثال، در حالی که نصب یک سیستم مدیریت محتوا از طریق پنل کنترل میزبانی وب امکانپذیر است، نمیتوانید برنامهها و کتابخانهها را نصب کنید یا تنظیمات سیستمی سفارشی مورد نیاز برای عملکرد صحیح وبسایت خود را اعمال کنید. برای این کار، به دسترسی root نیاز دارید.
با یک VPS خودمدیریتی، دسترسی root دریافت میکنید و میتوانید تمام ابزارهای مورد نیاز را خودتان نصب کنید. اگر از یک VPS مدیریت شده استفاده میکنید، باید از کارشناسان پشتیبانی ارائهدهنده میزبانی خود بپرسید که آیا برنامههای مورد نیاز شما پشتیبانی میشوند و آیا مایل به نصب آنها برای شما هستند.
### گزینههای پنل کنترل میزبانی وب
ما قبلاً مشخص کردهایم که پنلهای کنترل زیادی وجود دارند که همه آنها عملکرد کمی متفاوتی ارائه میدهند. در اینجا سه مورد از بهترین گزینههایی که میتوانید انتخاب کنید، آورده شده است:
### SPanel
SPanel پنل کنترل اختصاصی ScalaHosting است که مخصوصاً برای محیط VPS ما طراحی شده است.
کاربران راهحلهای VPS مدیریت شده ما به رابط مدیریت دسترسی دارند که تمام ابزارهای مورد نیاز برای نظارت بر بار سرور و مدیریت فرآیندها و سرویسهای در حال اجرا روی آن را یکپارچه میکند. میتوانید بیش از یک حساب مدیر ایجاد کنید، به این معنی که اگر تصمیم بگیرید، چندین نفر میتوانند از سرور شما مراقبت کنند.
شما یک سیستم مدیریت حساب جامع با اطلاعات دقیق در مورد استفاده از منابع و بار دریافت میکنید. میتوانید با یک کلیک ماوس، حسابهای فردی را ایجاد، تعلیق، رفع تعلیق، حذف و دسترسی SSH را فعال کنید.
از طریق سیستم مدیریت حساب، میتوانید به داشبوردهای رابط کاربری حسابهای فردی دسترسی پیدا کنید. در آنجا، ابزارهایی برای مدیریت حسابهای ایمیل و FTP، فایلها، پشتیبانگیریها، پایگاههای داده، دامنهها، زیردامنهها و رکوردهای DNS، و همچنین چند ابزار مفید دیگر مانند نصبکننده خودکار Softaculous، ویرایشگر PHP INI و SWordPress Manager – یک راهحل داخلی برای راهاندازی، کلونسازی و ایمنسازی نصبهای وردپرس خواهید یافت.
یکی از اهداف اصلی SPanel اطمینان از این است که مشتریان ما میتوانند به یک پلتفرم مدیریت قدرتمند همهکاره که تمام نیازهای آنها را برآورده میکند بدون اختصاص بودجه زیادی برای آن، تکیه کنند. در نتیجه، تمام صاحبان سرورهای VPS مدیریت شده ScalaHosting میتوانند از SPanel کاملاً رایگان استفاده کنند، صرف نظر از تعداد حسابهایی که ایجاد میکنند.
WHM/cPanel
WHM/cPanel احتمالاً محبوبترین پنل کنترل میزبانی وب در بازار است. WHM (مخفف Web Host Manager) داشبوردی است که برای مدیریت سرور از آن استفاده خواهید کرد. این داشبورد شامل مجموعه گستردهای از ابزارها برای نظارت بر سلامت سرور است، از جمله یک مدیر فرآیند، یک ابزار برای مهاجرت حسابهای cPanel و بسیاری از گزینههای فروش مجدد و سفارشیسازی.
باید گفت که عملکرد WHM/cPanel را میتوان با کمک افزونهها گسترش داد، بنابراین ویژگیهای دقیقی که دریافت خواهید کرد به تمایل شما برای نصب و پرداخت هزینه برای افزونههای اضافی بستگی دارد.
حتی در حالت پیشفرض، cPanel، رابطی که برای مدیریت وبسایت از آن استفاده خواهید کرد، مجموعه چشمگیری از ابزارها دارد. این پنل از سال ۱۹۹۶ وجود داشته و در طول سالها، توسعهدهندگان آن ویژگیهای هیجانانگیز زیادی مانند مسدودکننده IP، ویزارد SSL و یک مدیر لاگ پیشرفته را معرفی کردهاند.
WHM/cPanel یک محصول دارای مجوز است و هزینههای مجوز بر اساس تعداد حسابهای cPanel که ایجاد میکنید محاسبه میشود. ارزانترین طرح به شما اجازه میدهد یک حساب را با هزینه ۱۵ دلار در ماه راهاندازی کنید. بقیه قیمتهای ذکر شده در وبسایت رسمی cPanel به شرح زیر است:
Plesk
Plesk رقیب اصلی WHM/cPanel از نظر محبوبیت است. برخلاف سایر پنلهای کنترل اصلی، هم از لینوکس و هم از ویندوز پشتیبانی میکند و این امر آن را به ویژه برای صاحبان وبسایتهایی که از سیستم عامل مایکروسافت استفاده میکنند، محبوب کرده است.
Plesk در سه نسخه مختلف موجود است:
**Plesk Web Admin** – این نسخه به مدیریت وبسایتها متمرکز است و به شما اجازه میدهد تا حداکثر ۱۰ دامنه را میزبانی کنید. علاوه بر محدود کردن تعداد وبسایتها، ارزانترین نسخه Plesk نیز فاقد برخی از ویژگیهای پیشرفته نسخههای گرانتر است. با این حال، برخی از ابزارها به عنوان افزونههای اختیاری در دسترس هستند.
**Plesk Web Pro** – این نسخه مجموعهای جامعتر از ابزارها را ارائه میدهد که به شما اجازه میدهد تا حداکثر ۳۰ دامنه را میزبانی کنید و توانایی مدیریت وبسایتهای مختلف در حسابهای مختلف را به شما میدهد. این نسخه برای آژانسهای طراحی و توسعه که چندین پروژه را به طور همزمان مدیریت میکنند، مناسبتر است.
**Plesk Web Host** – علاوه بر تمام ابزارها و ویژگیهای موجود در نسخه Web Pro، Plesk Web Host یک سیستم مدیریت فروش مجدد جامع و توانایی میزبانی دامنههای نامحدود را به شما ارائه میدهد.
همه نسخههای Plesk به دلیل رابط کاربری تمیز و طیف گستردهای از افزونهها که میتوانند ابزارهای مفید مختلفی را در پنل کنترل شما ادغام کنند، معروف هستند.
نتیجهگیری
مدیریت یک سرور کامل بدون پنل کنترل چیزی نیست که بیشتر افراد آماده انجام آن باشند. حتی مدیران وبسایت با تجربه میدانند که اگرچه برخی از وظایف با ترمینال به طور کارآمدتری انجام میشوند، یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) آسان برای ناوبری میتواند صرفهجویی بزرگی در زمان باشد.
پنل کنترل فقط یکی از عواملی است که باید هنگام انتخاب یک سرویس میزبانی در نظر بگیرید و نباید آن را نادیده بگیرید زیرا میتواند هم بر توسعه پروژه شما و هم بر بودجه آن تأثیر بگذارد.